Main content

Hivos en True Price lanceren eerlijke roos
met échte prijs

Paperjam Agency

Een eerlijke roos,
voor een échte prijs

Op vrijdag 27 november lanceren Hivos en True Price de allereerste eerlijke roos met échte prijs. Voor deze roos wordt meer geld betaald, zodat de bloemenpluksters bij de Keniaanse kweker Equinox een hoger en eerlijk salaris krijgen. De lancering vindt plaats tijdens het True Price Festival, dat wordt gehouden als tegengeluid op Black Friday.

Lees verder >>>

Hallo supermarkt
hoe moeilijk kan het zijn?

Hivos heeft drie jaar lang aan acht grote supermarkten gevraagd om te werken naar leefbaar loon voor de rozenpluksters. Helaas heeft geen enkele supermarkt concrete stappen genomen. En dat terwijl supermarkten zoveel macht hebben: zij kopen de rozen vaak direct in bij de producent, én ze bepalen de prijs voor de consument.

In minder dan zes maanden tijd is het Hivos en True Price gelukt om een eerlijke roos met échte prijs op de markt te brengen. Dus supermarkt, zo moeilijk hóeft het niet te zijn! 

> Lees meer over het spel en de puntentelling

SAZZA

Small Change, Big Deal

Een leefbaar loon is voor de bloemenpluksters een big deal. Maar voor de rest van de keten slechts small change. Er is namelijk berekend dat er gemiddeld slechts 13 cent meer nodig is per bosje van 10 rozen in de supermarkt om tot een leefbaar loon voor de bloemenpluksters te komen. Dat bedrag moeten alle partijen uit de keten samen opbrengen.

Voor supermarkten ligt hier een belangrijke rol weggelegd. Door hun steeds groter wordende marktaandeel, en veelal directe contact en langdurige relaties met de rozentelers zijn zij in een positie om eisen te stellen en afspraken te maken met de telers. Wij vragen daarom: Hallo supermarkt, hoe moeilijk kan het zijn?

Wat doen wij? Lees meer >>>

Foto: Aatjan Renders