Main content

Foto: Aatjan Renders

Werk aan de winkel
op Valentijnsdag

Met tientallen werkjassen op de Lange Voorhout in Den Haag vragen wij op Valentijnsdag aandacht voor het onzichtbare werk van de tienduizenden vrouwen die onze rozen plukken. Zij krijgen hier veel te weinig voor betaald. Zo weinig, dat ze er niet van kunnen rondkomen. Hoewel supermarkten hiervan op de hoogte zijn, ondernemen ze geen actie om de lonen te verhogen.

Lees meer over onze Valentijnsdagactie >>>

Hallo supermarkt
hoe moeilijk kan het zijn?

Nog steeds heeft geen enkele supermarkt concrete stappen gezet op weg naar leefbaar loon voor de rozenpluksters. En dat terwijl supermarkten zoveel macht hebben: zij kopen de rozen vaak direct in bij de producent, én ze bepalen de prijs voor de consument.

In deze tweede tussenstand hebben we zelfs punten moeten aftrekken omdat eerder gedane beloftes niet zijn waargemaakt. Ze gegeven gehoor aan onze oproep voor leefbaar loon met woorden, maar wij vragen om actie!

> Lees meer over het spel en de puntentelling

Foto: Aatjan Renders

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel

Iedere ochtend staat rozenplukster Fatuma Murugi om 4:00 uur op. Ze doet zachtjes om haar vierjarige zoontje niet wakker te maken in hun kleine eenkamerwoning. Buiten neemt ze een douche, en vervolgens kookt ze wat water in een sufuria (diepe pan). Ze zet thee en vult hiermee een oude, blauwe thermosfles. Als ontbijt eet ze een half stuk wit brood met wat thee; voor haar zoontje zet ze hetzelfde klaar, voor als hij straks wakker wordt. Fatuma is één van de tienduizenden vrouwen in Kenia die de rozen plukt die bij ons in de supermarkt liggen. In de maanden voor Valentijnsdag maken zij lange dagen, soms meer dan 15 uur per dag, voor een veel te laag loon.

Lees meer over het dagelijks leven van rozenpluksters >>>

 

Foto: Aatjan Renders

Small Change, Big Deal

Een leefbaar loon is voor de bloemenpluksters een big deal. Maar voor de rest van de keten slechts small change. Er is namelijk berekend dat er gemiddeld slechts 13 cent meer nodig is per bosje van 10 rozen in de supermarkt om tot een leefbaar loon voor de bloemenpluksters te komen. Dat bedrag moeten alle partijen uit de keten samen opbrengen.

Voor supermarkten ligt hier een belangrijke rol weggelegd. Door hun steeds groter wordende marktaandeel, en veelal directe contact en langdurige relaties met de rozentelers zijn zij in een positie om eisen te stellen en afspraken te maken met de telers. Wij vragen daarom: Hallo supermarkt, hoe moeilijk kan het zijn?

Wat doen wij? Lees meer >>>