Main content

 • Eerste eerlijke roos te koop – met een échte prijs

  26/11/2020

  Hivos en True Price lanceren de allereerste eerlijke roos met échte prijs. Voor deze roos wordt meer geld betaald, zodat de bloemenpluksters bij de Keniaanse kweker Equinox een hoger en eerlijk salaris krijgen. De lancering vindt plaats tijdens het True Price Festival, dat wordt gehouden als tegengeluid op Black Friday.

 • Werk aan de winkel op Valentijnsdag

  14/02/2020

  Verbaasde gezichten vandaag op Valentijnsdag op het Lange Voorhout in Den Haag. Voorbijgangers worden er geconfronteerd met tientallen werkjassen die aan de lantaarnpalen hangen. De jassen tonen het onzichtbare werk van de tienduizenden vrouwen die werken in de bloemenindustrie in oost- en zuidelijk Afrika. Doordat Nederlandse supermarkten nog steeds geen eerlijke prijs betalen voor hun rozen, verdienen deze vrouwen veel te weinig. Het is de schaduwkant van de romantische Valentijnsroos.

 • Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel
  Het dagelijks leven van rozenpluksters

  14/02/2020

  Iedere ochtend staat rozenplukster Fatuma Murugi om 4:00 uur op. Ze doet zachtjes om haar vierjarige zoontje niet wakker te maken in hun kleine eenkamerwoning. Fatuma is één van de tienduizenden vrouwen in Kenia die de rozen plukt die bij ons in de supermarkt liggen. In de maanden voor Valentijnsdag maken zij lange dagen, soms meer dan 15 uur per dag, voor een veel te laag loon.

 • Het verhaal van rozenplukster Mercy Njeri

  14/02/2020

  Mercy Njeri werkt pas vier maanden voor een grote bloemkwekerij in Naivasha en behoort daarmee tot de nieuwkomers. “Ik ben nu 26 en vorig jaar augustus naar Naivasha verhuisd. Sinds oktober werk ik in een bloemkwekerij. We kregen geen beschermende kleding of schoenen op het werk. De kwekerij gaf ons alleen een overjas. Ik moest zelf stof kopen om mijn hoofd te bedekken.”

 • Het verhaal van Elizabeth Winzina, peuterleidster op een bloemkwekerij

  14/02/2020

  Elizabeth ploft neer op haar stoel. Ze ziet er moe en een beetje onverzorgd uit. In haar baan als peuterleidster past ze op de jonge kinderen van de rozenpluksters die lange werkdagen maken op bloembedrijven in Zimbabwe. “Ik ben hier in 2007 komen werken als rozenplukster in de kassen. Maar toen de peuterschool en kinderopvang werden geopend ben ik als leidster aan de slag gegaan. Ik had jaren daarvoor een opleiding tot peuterleidster gevolgd.”

 • Het verhaal van Fatuma Murugi, rozensoorteerder in Kenia

  14/02/2020

  Ieder jaar rond Valentijnsdag wordt Fatuma Murugi er weer aan herinnerd hoe moeilijk het voor haar is om van haar baan in de bloemensector te houden. Ze woont in Naivasha, ongeveer 90 km ten noordwesten van Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Dit is het hart van de bloemensector in Kenia. Ze woont in de wijk Karagita, een sloppenwijk met ongeveer 27.000 inwoners. De meeste mensen in deze wijk hebben tijdelijke contracten bij de grote bloemkwekerijen rondom Lake Naivasha.

 • Het verhaal van rozenplukster Dorcas Zvanyadza

  14/02/2020

  Dorcas Zvanyadza is klein van stuk. Haar werkkleding zit heel ruim en haar rubberlaarzen komen tot boven de knie. De 41-jarige Zimbabwaanse heeft vijf kinderen tussen de 5 en 25 jaar oud. “In april 2009 ben ik hier gaan werken in een grote bloemkwekerij. Eerst als manusje van alles. Nu ben ik rozenplukster. Mijn moeder werkte hier en zij vroeg me om hier ook te komen werken.”

 • Het verhaal van rozenplukster Eunice Auma

  14/02/2020

  Eunice Auma werkt al acht jaar voor dezelfde bloemkwekerij. Ze vermoedt dat ze hier haar hele leven zal moeten blijven werken omdat ze leningen heeft afgesloten die ze moet terugbetalen. Ze vertelt over haar lange werkdagen: “Er is altijd veel te veel werk in de maanden voor Valentijnsdag. Soms ben ik zelfs pas na middernacht klaar, terwijl ik al om half 8 of 9 uur ’s ochtends begin met werken.”

 • Jumbo en Aldi zetten stappen, Dirk en Deen weigeren

  08/10/2019

  Vandaag publiceert Hivos de eerste tussenstand in het ‘Hallo-supermarkt-hoe-moeilijk-kan-het-zijn?-spel’, over leefbaar loon voor de rozenpluksters in oostelijk en zuidelijk Afrika. In het spel gaan acht supermarkten de strijd aan voor eerlijke rozen: wie verkoopt er als eerste rozen waarvoor een leefbaar loon is betaald? In deze eerste tussenstand laten Jumbo en Aldi vooruitgang zien, terwijl Dirk en Deen weigeren mee te werken.

 • Supermarkten strijden om eerlijke rozen in leefbaar loon spel

  16/07/2019

  Vandaag wordt het 'Hallo-supermarkt-hoe-moeilijk-kan-het-zijn?-spel' gelanceerd, waarin acht supermarkten de strijd aan gaan voor eerlijke rozen. De supermarkten kunnen punten verdienen voor iedere stap die ze zetten op weg naar leefbaar loon voor de rozenpluksters in oostelijk en zuidelijk Afrika. Al meer dan een jaar is Hivos met de supermarkten in gesprek dit voor elkaar te krijgen; maar nog steeds verdienen de vrouwen die onze rozen plukken te weinig.