Main content

Weet jij wat een 'leefbaar loon' is? Met een leefbaar loon kan een werknemer voorzien in de basisbehoeften van zijn of haar gezin. Denk aan voldoende én voedzaam eten, kleding, huisvesting, scholing, zorg en wat spaargeld voor een onvoorziene tegenslag. Een leefbaar loon is een belangrijk mensenrecht, maar lang niet overal vanzelfsprekend. Dat moet anders vinden wij en daar werken we aan met ons programma Women@Work.

Fairtrade Cents Pilot

Dat het ook anders kán laat de Fairtrade Cents Pilot zien, een initiatief van Wagagai (een kwekerij van jonge planten in Oeganda), zijn importerende partner Selecta One en Fairtrade, waarbij ook Dümmen Orange is aangesloten. Samen werken zij aan een eerlijke deal. Eén waarbij alle partijen in de bloemenketen hun verantwoordelijkheid nemen en een eerlijke prijs betalen voor de bloemen die uit Afrika komen. Zodat de bloemenkweker zijn werknemers een hoger loon kan geven. Per verkochte Fairtrade kerstster gaat er een paar cent in een speciaal bonusfonds. Zo werd in 2017 met de verkoop van 900.000 Fairtrade kerststerren een 13de maand opgebracht voor de arbeiders op de Wagagai plantage. Het doel is om in 2018 de verkoop nog verder op te hogen en zo een serieuze stap te zetten richting leefbaar loon.

Wij vinden het een mooi initiatief en roepen je dan ook op om dit jaar zoveel mogelijk mensen blij te maken met zo'n goudeerlijke kerstster, die je in Nederland kunt kopen bij de supermarkten PLUS en Deen. Fair Christmas!