Main content

SAZZA

Aan alle supermarkten van Nederland: doe mee!

Wat een vliegende start! Vijf supermarkten hebben laten zien goed op de hoogte te zijn van hun rozenketen, een belangrijke eerste stap op weg naar leefbaar loon voor de rozenpluksters. Daarmee scoren ze de eerste punten in het spel. We roepen de overige drie supermarkten op om ook hun verantwoordelijkheid te nemen en mee te doen aan het 'Hallo-supermarkt-hoe-moeilijk-kan-het-zijn?-spel'. 

Foto: Aatjan Renders

Hoe werkt het?

Om inzicht te krijgen in wat supermarkten doen aan leefbaar loon voor de rozenpluksters hebben we acht supermarkten gevraagd een enquête in te vullen. Op basis van de door hen gegeven antwoorden is de puntentelling tot stand gekomen. De supermarkten die de enquête nog niet hebben ingevuld hebben nog tot 11 augustus de tijd om dit te doen en de eerste punten in het spel te verdienen. Om de paar maanden zullen we een tussenstand publiceren zodat je kunt zien of jouw supermarkt goed op weg is.

Foto: Aatjan Renders

De puntentelling

De weg naar leefbaar loon voor de rozenpluksters bestaat uit drie fasen:
1. Onderzoek: ken je keten en weet wat de lonen zijn (180 punten).
2. Implementatie: afspraken maken en de lonen verhogen (320 punten).
3. Het betalen van leefbaar loon (500 punten). 

Ook kan iedere supermarkt bonuspunten verdienen door transparant te communiceren over leefbaar loon, en voor andere initiatieven op het gebied van leefbaar loon binnen de productcategorie bloemen en planten. 

Foto: Aatjan Renders