Main content

Nederlandse supermarkten
doorn in het oog
voor eerlijke rozen

Nog steeds heeft geen enkele supermarkt concrete stappen gezet op weg naar leefbaar loon. We hebben zelfs punten moeten aftrekken omdat eerder gedane beloftes niet zijn waargemaakt. Geen enkele supermarkt heeft een concreet plan van aanpak om de lonen te verhogen. De tijd van onderzoek doen is voorbij; wij willen actie!

Hoe werkt het?

De weg naar leefbaar loon bestaat uit verschillende fases en stappen. Voor iedere stap die een supermarkt zet kunnen ze punten krijgen. Via een enquête vragen we de acht supermarkten aan te geven hoe ver ze zijn; op basis hiervan kennen we de punten toe. De supermarkt die als eerste zorgt voor een leefbaar loon voor de rozenpluksters, wint het spel.

Foto: Aatjan Renders

Waarom dit spel?

In 2018 rekenden we uit dat er per supermarktbosje van 10 rozen slechts 13 cent extra nodig was om tot een leefbaar loon te komen. We gingen met de Power Flower Girls de straat op om hier aandacht voor te vragen. Tegelijkertijd nodigden we supermarkten uit om iets aan die 13 cent te gaan doen. Meer dan een jaar later was er helaas nog niets gebeurd. Sommige supermarkten weigerden met ons te praten, terwijl bij anderen het alleen bij praten bleef. Daarom hebben we in juli 2019 het ‘Hallo-supermarkt-hoe-moeilijk-kan-het-zijn?-spel’ gelanceerd. Op deze manier is het voor de consument inzichtelijk welke supermarkt iets doet, én kunnen we de supermarkten verantwoordelijk houden.