Main content

SAZZA

Jumbo en Aldi zetten stappen,
Dirk en Deen weigeren

Drie maanden na de lancering van het spel worden voorzichtig de eerste stappen gezet. Jumbo en Aldi gingen op zoek naar aanvullende informatie over hun rozenketens en krijgen ieder twintig punten erbij. Dirk en Deen blijven weigeren om met Hivos een leefbaar loon voor de rozenpluksters te bespreken en staan daarom allebei met nul punten onderaan.

Foto: Aatjan Renders

Hoe werkt het?

Om inzicht te krijgen in wat supermarkten doen aan leefbaar loon voor de rozenpluksters hebben we acht supermarkten gevraagd een enquête in te vullen. Op basis van de door hen gegeven antwoorden is de puntentelling tot stand gekomen. De supermarkten worden regelmatig om een update gevraagd, of kunnen proactief ons op de hoogte stellen van ontwikkelingen. Hivos blijft proberen het gesprek aan te gaan met de supermarkten en zo alle acht te helpen die 1000 punten te behalen!

Foto: Aatjan Renders

De puntentelling

De weg naar leefbaar loon voor de rozenpluksters bestaat uit drie fasen:
1. Onderzoek: ken je keten en weet wat de lonen zijn (180 punten).
2. Implementatie: afspraken maken en de lonen verhogen (320 punten).
3. Het betalen van leefbaar loon (500 punten). 

Ook kan iedere supermarkt bonuspunten verdienen door transparant te communiceren over leefbaar loon, en voor andere initiatieven op het gebied van leefbaar loon binnen de productcategorie bloemen en planten. 

Foto: Aatjan Renders