Main content

SAZZA

Hallo supermarkt,
zo moeilijk is het niet!

Na drie jaar campagne voeren met de Power Flower Girls en het 'Hallo-supermarkt-hoe-moeilijk-kan-het-zijn?-spel' krijgen de rozenpluksters nog steeds geen leefbaar loon betaald. Geen enkele supermarkt is ooit voorbij de eerste stap, ken je keten, gekomen.

Supermarkten zeggen dat het moeilijk is om iets te doen, dat er meer onderzoek nodig is. Met de eerlijke roos met échte prijs die wij op vrijdag 27 november lanceren in samenwerking met True Price en Equinox laten we zien: zo moeilijk is het niet! 

Hoe werkt het?

De weg naar leefbaar loon bestaat uit verschillende fases en stappen. Voor iedere stap die een supermarkt zet, kunnen ze punten krijgen. Via een enquête hebben we aan acht supermarkten gevraagd aan te geven hoe ver ze zijn; op basis hiervan hebben we de punten toegekend. 

Foto: Aatjan Renders

Waarom dit spel?

In 2018 rekenden we uit dat er per supermarktbosje van 10 rozen slechts 13 cent extra nodig was om tot een leefbaar loon te komen. We gingen met de Power Flower Girls de straat op om hier aandacht voor te vragen. Tegelijkertijd nodigden we supermarkten uit om iets aan die 13 cent te gaan doen. Meer dan een jaar later was er helaas nog niets gebeurd. Sommige supermarkten weigerden met ons te praten, terwijl bij anderen het alleen bij praten bleef. Daarom hebben we in juli 2019 het ‘Hallo-supermarkt-hoe-moeilijk-kan-het-zijn?-spel’ gelanceerd. Op deze manier is het voor de consument inzichtelijk welke supermarkt iets doet, én kunnen we de supermarkten verantwoordelijk houden.